witamina C

Witamina C, podobnie jak inne witaminy, nie jest wytwarzana przez organizm człowieka. Sprawia to, że musimy ją regularnie dostarczać, by nasze ciało prawidłowo funkcjonowało. Jednak to nie cytryny i pomarańcze zawierają jej najwięcej.

Dlaczego witamina C jest niezwykle ważna w diecie człowieka?

Witamina C słynie z tego, że wspomaga naszą odporność. Ponadto kwas askorbinowy bierze udział w wielu procesach zachodzących w naszym organizmie. Jest skutecznym przeciwutleniaczem, który skutecznie zapobiega procesowi starzenia się, a dodatkowo działa przeciwnowotworowo i poprawia prace układu krążenia.

Witaminę C możemy znaleźć w owocach i warzywach. Zapotrzebowanie na tę witaminę zależy od wieku człowieka oraz płci. Dzieci potrzebują 40-50 mg dziennie, kobiety 75 mg, natomiast mężczyźni aż 90 mg. Ponadto często nasz organizm znajduje się w stanie, w którym potrzebuje znacznie więcej kwasu askorbinowego. Większe dawki przyjmują zazwyczaj dzieci z astmą, osoby uprawiające sport, rekonwalescenci czy kobiety w ciąży. Niedobory witaminy C objawiają się różnie i są groźne. Zazwyczaj można zaobserwować senność, bóle mięśni i stawów, brak apetytu czy spadek odporności.

Owoce zawierające najwięcej witaminy C

Owoce dzikiej róży do numer jeden jeśli chodzi o stężenie witaminy C. W 100 g owoców możemy znaleźć aż 1800 mg witaminy C. Minusem jest fakt, że choć wszyscy wiemy jak wygląda dzika róża, rzadko kto wie, co z niej można wyczarować i jak wykorzystać tą ogromną ilość witaminy C.

Rokitnik to kolejny owoc, który króluje w kwestii zawartości witaminy C. Owoce rokitnika są bardzo kwaśne i posiadają lekko ananasowy smak. Niestety, świeże owoce rokitnika nie są jadalne. Można z nich przygotować soki, galaretki bądź dżemy. Garść rokitnika to równowartość 21 cytryn.

Dereń to roślina, której owoce są doskonałym dodatkiem do kompotów z jabłek, gruszek, syropów, nalewek czy likierów. Czerwone, lekko wydłużone owoce Derania prócz posiadają w sobie ogromne ilości wapnia, potasu i magnezu. Ponadto można w nich znaleźć beta-karoten, pektyny oraz rutynę. Na 100 g owoców derenia przypada aż 200 mg witaminy C. W medycynie naturalnej dereń stosowany jest na dolegliwości żołądkowe.

Kolejnym owocem bogatym w witaminę C jest czarna porzeczka. Przeciętnie ilość witaminy C w tym owocu wynosi 180 mg na 100 g owoców. Jednak nie jest to stała liczba, gdyż maksymalnie można znaleźć w niej aż 400 mg witaminy C. Ponadto w czarnej porzeczce znajdziemy rutynę, prowitaminę A oraz witaminy z grupy B.

Truskawki to ostatni owoc, w którym można znaleźć ogromne ilości witaminy C. W 100 g znajduje się aż 66 mg kwasu askorbinowego. Dodatkowo jedząc truskawki dostarczamy naszemu organizmowi witamin z grupy B, cynku, fosforu, magnezu, wapnia, potasu i żelaza.

Samodzielnie trudno jest dostarczyć wszystkich niezbędnych składników odżywczych, witamin i minerałów do organizmu. Jednak współczesne czasy znacznie nam to ułatwiają. Catering dietetyczny Kielce to rozwiązanie dostępne praktycznie na każdą kieszeń. Zbilansowana dieta pudełkowa do domu dostarczy nam wszystko makroskładników i witamin, w tym witaminę C w odpowiednich ilościach!

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ