Letnie przysmaki – warzywa z grilla

Chociaż trudno wyobrazić sobie sezon grillowy bez karkówki, kiełbasy czy kaszanki, warto pamiętać o warzywnych przysmakach, które zaskoczą nawet największego miłośnika mięsnych potraw. W końcu spotkania rodzinne przy grillu są idealnym pretekstem do kulinarnych popisów! Przedstawiamy sprawdzone i pyszne dania z warzywami w roli głównej.

Ziemniaki faszerowane serem

Podstawą wielu polskich dań są ziemniaki, a chyba każdy się zgodzi, że najlepiej smakują, gdy są młode. Pojawiają się wiosną, a więc wraz z rozpoczęciem sezonu grillowego. Aż grzech nie wykorzystać ich do przygotowania smacznego, sycącego dania. Faszerowane ziemniaki można przyrządzać cały rok w piekarniku, ale zgrillowane smakują jeszcze lepiej. Wystarczy położyć na ruszt kartofelki wraz z farszem. Będzie składał się on z sera feta, sera białego, cebuli ze szczypiorkiem, koperku, natki pietruszki, masła oraz przypraw – w tym przypadku Maggi przyprawy w płynie oraz Przyprawy ZIARENKA SMAKU uniwersalne WINIARY.

Warzywa grillowane

Warzywa z grilla można przygotować na wiele różnych sposobów. W tym sezonie warto postawić na cukinię, bakłażana, bataty, marchewki i pieczarki. Aby nadać warzywom bardziej wyrazistego smaku, warto skropić je oliwą z oliwek i posypać mieszanką ulubionych przypraw. Pewnym urozmaiceniem będzie ser camembert pokrojony w trójkąty – należy włożyć go do kapeluszy pieczarek i grillować do rozpuszczenia się sera. W przypadku marchewek sprawdzi się polanie ich oliwą, miodem, sokiem cytrynowym. Smak podkreślisz, podając je z Sosem czosnkowym WINIARY.

Szaszłyki wegetariańskie z Sosem tatarskim WINIARY

Szaszłyki przeważnie przyrządzamy z piersi kurczaka, a warzywa są jedynie dodatkiem. Tym razem będą grały pierwsze skrzypce. Na szaszłyki można nadziać wiele warzyw, my proponujemy plastry cukinii, żółtej i czerwonej papryki, pieczarki, pomidorki koktajlowe i czerwoną cebulę. Ma być smacznie i kolorowo! To niezwykle prosty przepis – wystarczy nadziać wszystkie składniki, dodać przyprawy takie jak zioła prowansalskie, pieprz i sól, a następnie zgrillować. Danie uświetni specjalny składnik, jakim jest Sos tatarski WINIARY. Doda warzywom jeszcze lepszego smaku. Szaszłyk na grilla powinien znakomicie smakować i ładnie prezentować się na stole.

Sałatka z młodymi ziemniakami i szparagami

Sezon na szparagi rozpoczyna się z końcem kwietnia, dlatego warto uwzględnić ten pyszny składnik, przygotowując się na grilla. Sałatka jest doskonałą przystawką oraz znakomitym dodatkiem do innych potraw. W wiosennych i letnich przepisach warto uwzględnić świeże i aromatyczne nowalijki. Do przygotowania sałatki będziemy potrzebować dowolnej sałaty, młodych ziemniaków, szparagów, pomidorów oraz sosu stworzonego z musztardy i Majonezu Dekoracyjnego WINIARY. Warzywa można zgrillować i po ostygnięciu dodać do sałaty i wymieszać z sosem.

Sałatka grillowa

Kolejnym znakomitym dodatkiem do dań głównych jest sałatka grillowa. W jej skład wchodzą oczywiście pyszne nowalijki, czyli ogórek, pomidor, rzodkiewki, a dodatkowo również czosnek. Kolejnym wyrazistym składnikiem jest ser feta, który doda smaku wiosennym warzywom. Sałatka nie może się obejść Majonezu Delikatnego WINIARY. Ta lekka i aromatyczna mieszanka z pewnością zasmakuje naszym gościom.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ