Do świąt Bożego Narodzenia zostało jeszcze trochę czasu. Z drugiej strony, nim się obejrzymy, za oknem pojawi się pierwszy śnieg, a niedługo po nim symboliczna pierwsza gwiazdka. Warto już teraz powoli przygotowywać się do świąt – przynajmniej w fazie projektowej. Od czego zacząć? Oczywiście od bożonarodzeniowych pierników!
Między innymi dlatego, że aby stały się miękkie, muszą spędzić kilka dni po upieczeniu zamknięte w metalowych pudełkach. Zresztą, tymi pysznymi ciastkami możemy zajadać się przez cały rok, dlatego dzisiaj prezentujemy przepis na idealne pierniki, które podbijają serca wszystkich!
Świąteczne pierniczki na Boże Narodzenie i nie tylko
Słodki smak, cudowna miękkość i korzenny aromat sprawiają, że trudno oprzeć się pierniczkom. Na szczęście, aby skosztować wyśmienitych ciastek, nie musisz udawać się po nie aż do Torunia! Pyszne pierniczki z łatwością przygotujesz samodzielnie. Jesteśmy przekonani, że gdy tylko wypróbujesz ten przepis na pierniki, na stałe zagoszczą one w twoim domu.
Lista składników potrzebnych do przygotowania pierniczków
Zanim przystąpisz do pieczenia pierników, zapoznaj się z listą niezbędnych składników. Większość z nich zapewne i tak masz w domu. Podaną porcją powinno najeść się kilka osób, jednak w razie potrzeby, na przykład przy okazji bożonarodzeniowych wypieków, śmiało możesz zwiększyć ilość poszczególnych składników, zachowując odpowiednie proporcje.
Przygotuj 0,5 kg mąki pszennej, 120 g miękkiego masła lub margaryny, 200 g płynnego miodu i tyle samo cukru pudru, 1 jajko, łyżeczkę sody oczyszczonej i 2 łyżeczki sprawdzonej przyprawy do pierników. Jeśli zamierzasz polukrować ciasteczka, potrzebujesz jeszcze białka z 1 jajka oraz kolejnych 200 g cukru pudru.
Pieczenie pierników, czyli sama przyjemność!
Zaczynamy! Na stolnicy wysyp mąkę i sodę oczyszczoną (dzięki niej pierniki będą pulchne). Dodaj cukier puder, przyprawę do pierników oraz tłuszcz, a następnie poszatkuj wszystkie składniki nożem. W zrobionym w cieście dołku umieść jajko i miód, ugnieć całość i przystąp do wyrabiania ciasta. Gdy będzie jednolite, rozwałkuj je na stolnicy na placek o grubości około 3 mm.
Ciasteczka możesz wykrawać przy pomocy specjalnych foremek. Pierniki układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i zachowuj pomiędzy nimi odstępy – pamiętaj o późniejszym wyrośnięciu ciasta. Pieczenie pierników powinno trwać około 10 minut. Jeśli chcesz ozdobić je lukrem, łatwo go przygotujesz, ucierając białko z 1 jajka i 200 g cukru pudru. Pierniki należy lukrować, gdy są jeszcze ciepłe. Idealne pierniki powinny po upieczeniu spędzić kilka dni w metalowym pudełeczku, aby stały się odpowiednio miękkie.