Dla wielu osób dzień bez kawy jest dniem straconym. Piją ją do lub zamiast (!) śniadania, jako dodatek do drugiego śniadania, deseru czy dla pobudzenia umysłu i dodania sobie energii, w czasie ciężkiego dnia pracy. Polacy zazwyczaj sięgają po kawę mieloną lub rozpuszczalną, którą łączą z cukrem, mlekiem, śmietanką czy cytryną. Jednak czarna kawa to nie jedyne rozwiązanie. Coraz większą popularność zyskuje ta zielona. Powstaje ona z ziaren, których obróbka kończy się przed procesem spalania. Dzięki czemu zielona kawa jest zdrowsza i posiada wiele właściwości, którymi nie może pochwalić się jej czarna siostra. Poznaj zalety zielonej kawy.

Jak powstaje zielona kawa?

Zielona kawa podobnie jak ta czarna powstaje z owoców kakaowca. Dokładnie z tych samych owoców, tylko że zerwanych wcześniej, przed dojrzeniem. Zielona kawa jest niepalona, nie ma specyficznego smaku i aromatu. Jej kolor jest jaśniejszy, a w smaku przypomina zieloną herbatę. Mimo to zawiera taka sama ilość kofeiny i zachowuje takie same właściwości pobudzające jak kawa czarna.

Zalety pica zielone kawy

Zielona kawa uważana jest za napój prozdrowotny. Dzieje się tak, ponieważ zawiera ona dużo skalników porządnych przez organizm. Na pierwszym miejscu można wymienić kwas chlorogenowy (AGC), który jest naturalnym polifenolem. Składnik ten ma silne działanie antyoksacyjne, w efekcie czego spowalnia proces starzenia się organizmu oraz minimalizuje ryzyko rozwoju komórek rakowych. W zielonej kawie znajdują się również silne przeciwutleniacze. Kolejną zaletą picia zielonej kawy jest to, że obniża ona wchłanianie się cukrów w przewodzie pokarmowym oraz zwiększa czułość komórek na insulinę.  Zielona kawa ma również właściwości przeciwwirusowe, bakteryjne i grzybicze.

8

Kolejnym składnikiem zielonej kawy jest kwas kawowym. Działa on przeciwzapalnie, żółciopędnie i przeciwmiażdżycowo. Jest również silny antyoksydantem. Stąd też lekarze mówi, że picie zielonej kawy zmniejsza ryzyko rozwoju cukrzycy oraz poprawia funkcjonowanie nerek, chroniąc jej przed występowaniem kamieni żółciowych.

Z racji zawartości w zielonej kawie kofeiny działa ona również pobudzajcie na umysł, pamięć i koncentrację.

Zielona kawa na odchudzanie

Zielona kawa to również napój stosowany w trakcie odchodzenia. Jak mówią japońskie badania, połączenie kwasu chlorogenowego z kofeiną sprawia, że organizm lepiej przyswaja glukozę z pokarmu i zmniejsza jej magazynowanie w organizmie pod postacią tłuszczu. Dodatkowo zawartość kwasu kawowego w tym napoju przyspiesza procesy przemiany materii.

9

Jak pije się zieloną kawę?

Zieloną kawę można pić tak samo, jak tą czarną. Do kubka, szklanki czy filiżanki należy wsypać ok. 2-3 łyżeczki kawy i zalać ją wodą o temperaturze 90-95 stopni. Ważne, aby do przygotowania zielonej kawy nie używać wrzątku, który niszy jej właściwości. Zieloną kawę parzy się kilka minut, a zakończenie procesu oznacza opadnięcie fusów na samo dno. Zieloną kawę można pić z cukrem, kardamonem, miodem lub mlekiem. Zalecane jest picie nie więcej niż 2-3 filiżanek dziennie.

 

[Głosów:1    Średnia:3/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ