Piekarnik to sprzęt kuchenny, który wymaga wyjątkowo częstego czyszczenia, bo osadzający się na ściankach tłuszcz sprawia, że po kilku użyciach piekarnik jest trudno umyć. Podpowiadamy, jak wyczyścić nawet bardzo zabrudzony piekarnik
Jeśli nie chcesz, by szarlotka pachniała pieczonym kurczakiem, a sernik wczorajszą rybą, staraj się utrzymywać piekarnik w czystości. Warto często czyścić piekarnik, najlepiej po każdym użyciu, dzięki temu posłuży nam dłużej, a przygotowywane w nim potrawy będą smaczniejsze.
Ocet i woda – duet idealny
Najlepszy sposób na utrzymanie czystości w piekarniku będzie jego przemywanie wodą z octem (w proporcji 1:1) i wycieranie do sucha po każdym użyciu. Regularna pielęgnacja piecyka to szansa na zaoszczędzenie kilkunastu minut, które będzie trzeba spędzić, jeśli resztki nieusuniętego jedzenia zostaną ponownie zapieczone. Jeśli brud w piekarniku jest znaczny, najlepszym sposobem będzie przygotowanie pasty z ½ szklanki wody, ¼ szklanki sody oczyszczonej i łyżeczki płyny do mycia naczyń. Tak sporządzony specyfik należy nałożyć albo bezpośrednio na plamy, albo równomiernie rozprowadzić po całej powierzchni piekarnika (najlepiej zrobić to pędzlem malarskim, wówczas będzie się miało pewność, że brud zostanie usunięty z każdego zakamarka). Domowy środek należy pozostawić w piekarniku na pół godziny, a następnie dokładnie go usunąć wodą, najlepiej za pomocą gąbki z twardą (szorstką) powierzchnią. Jeśli zabrudzenia nadal będą widoczne, konieczne będzie powtórzenie całego procesu. Można też spróbować nałożyć pastę na rozgrzany wcześniej piekarnik do temperatury 60° (przed nałożeniem specyfiku koniecznie trzeba go wyłączyć!) i pozostawić mieszankę na noc. Po upływie 12 godzin czyszczenie powierzchni piecyka nie powinno być już trudne. Po usunięciu zabrudzeń pozostanie już tylko wytarcie szmatką nasączoną wodą pozostałości mieszanki.
Czyszczenie piekarnika z termoobiegiem
Podpowiedzią, jak wyczyścić piekarnik, służą również producenci tychże urządzeń. Warto zatem odnaleźć instrukcję obsługi piecyka, do której z pewnością rzadko się zagląda, i sprawdzić, czy nie ma tam zaleceń dotyczących czyszczenia piekarnika. Jednym z takich rozwiązań jest włożenie do urządzenia naczynia żaroodpornego wypełnionego wodą i włączenie termoobiegu (180°). Efektem takiego działania będzie zaparowane wnętrze piekarnika, którego czyszczenie nie powinno już być kłopotliwe. Dla lepszego efektu po wyłączeniu piecyka można jego wnętrze przetrzeć wodą z octem lub sodą, a następnie dokładnie wytrzeć.
Amoniak a czyszczenie piekarnika
Dawne poradniki dedykowane gospodyniom domowym podpowiadały jeszcze jeden sposób usuwania zabrudzeń z piekarnika. Jako że kluczowym składnikiem przepisu jest amoniak, należy przypuszczać, że sugerowano użycie tego sposobu do wyczyszczenia naprawdę brudnych piecyków. Amoniak to środek całkowicie naturalny, ale jego zapach jest niezwykle specyficzny (dawniej był używany jako środek cucący). Sposób ten nie jest więc dobry dla kobiet w ciąży i osób, które mieszkają z małymi dziećmi. Zapach amoniaku może bowiem dość długo się utrzymywać. Do czyszczenia piekarnika amoniak sprawdzi się jednak idealnie. Jak zatem go użyć? Należy rozgrzać piekarnik do temperatury 60° i przygotować blisko 2 litry wrzącej wody. Do jednego z naczyń żaroodpornych (będą potrzebne dwa) wlewamy szklankę wody i szybko rozpuszczamy w niej opakowanie amoniaku, a następnie stawiamy je na najwyższym piętrze piekarnika, na najniższym zaś ustawiamy naczynie żaroodporne z pozostałą ilością gorącej wody.